Groźna bakteria Legionella atakuje w ostatnim czasie w różnych miejscach na świecie. Świadczy to o skali problemu oraz konieczności stosowania odpowiedniej profilaktyki.
- W Stanach Zjednoczonych w 2016 roku w Bronxie zmarło dwunastu jego mieszkanców. Przed 14-ma dniami bakteria spowodowała zachorowanie dwóch mieszkańcow osiedla mieszkaniowego Latimer Gardens we Flushing w dzielnicy Queens.
- W Kennewick w Stanie Washington czterech członków klubu fitness Gold’s Gym zachorowało po skorzystaniu z „Hot Tubes“ (jacuzzi). Woda w wannach była dzięki optymalnej temperaturze i braku dezynfekcji zakażona bakterią, a dysze systemu hydromasażu „wyprodukowały“ aerozol wodny, dzięki któremu ta niebezpieczna bakteria została wchłonięta przez użytkowników.
- Kolejne przypadki pojawiły się w mieście Whitehall w Ohio, gdzie zachorowaniu uległo dwoje klientów Nursing Home Residents.
- Bakteria pojawiła się również w Royal Children’s Hospital w Melbourne (Australia), gdzie rodzice kilkudziesięciu małych pacjentów zostali ostrzeżeni, że badania wody w Szpitalu wykazały jej obecność.
Bakteria Legionella atakuje drogi oddechowe, powodując m.in. ciężkie zapalenie płuc. W większości przypadków do zachorowania dochodzi poprzez kontakt ze skażoną ciepłą wodą, a obecność bakterii spowodowana jest źle skonstruowanymi i eksploatowanymi obiegami wodnymi oraz niewystarczającą dezynfekcją.
Legionella i dwutlenek chloru
Problem się, niestety, pojawia nawet w miejscach, gdzie prowadzone były działania jednorazowe (przegrzew instalacji, chlorowanie). W takim razie idealnym rozwiązaniem jest dezynfekcja ciągla za pomocą skutecznego dezynfekanta. W przypadku wody przeznaczonej do spożycia co raz bardziej popularnym środkiem dezynfekującym jest dwutlenek chloru, który dla swoich zalet zastępuje wcześniej stosowany chlor.
Dwutlenek chloru niszczy biofilm i jest bardzo skuteczny przeciw róznym typom bakterii oraz mikroorganizmów nawet w niskich stężeniach. Najczęściej produkowany jest z dwóch odczynników chemicznych w specjalnych urządzeniach – generatorach dwutlenku chloru.
Dezynfekant tak jest produkowany w miejscu zużycia, dozowany do wody zawsze propozcjonalnie do przepływu w określonej dawce, co zabezpiecza jego maksymalną skuteczność.